< Inapoi

ENDODONȚIE

Dacă o carie simplă nu este tratată la timp, aceasta avansează astfel încât ajunge să infecteze pulpa dentară (nervul). Acest fenomen poate provoca dureri insuportabile. Dacă țesutul infectat nu este eliminat, apare abcesul care afectează și țesuturile invecinate, ducând la alterarea stării de sănătate. Fără un tratament adecvat se poate ajunge în situația în care este necesară eliminarea dintelui.

Tratamentul endodontic, cunoscut ca și tratament de canal, vizează înlăturarea infecției și protejarea dintelui de infecții ulterioare. Dintele poate fi apoi restaurat prin mai multe metode. De obicei tratamentul se finalizează într-o singură ședință care poate dura 1-2 ore, dar pot fi necesare și 2-3 ședințe în funcție de complexitatea cazului.

Frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal are coroana distrusă. Aceasta se poate reface după finalizarea tratamentului endodontic fie printr-o obturație de compozit, fie printr-un pivot și o coroană, dacă distrucția e mare.

În cazul unei infecții cronice periapicale, tratamentul endodontic corect executat poate duce la vindecarea leziunii; în caz contrar se poate recurge la rezecție apicală, care inseamnă îndepărtarea chirurgicală a țesutului afectat.